середа, 5 липня 2017 р.

Учнівська конференція "Шевченко-художник"



Якщо би він покинув свої вірші, то став би ще більшим живописцем, ніж поетом,"- писав про Тараса Шевченка художник Іван Сошенко. Придивіться до офортів Тараса, можливо є правда в словах його вчителя. Адже геній завжди є геніальний у всьому.

Підготовлено та проведено вчителями української мови, літератури, українознавства Я.В.Кошель, О.А.Єременко

 Урок-конференція на тему «Тарас Шевченко-художник»

Мета : розширити знання учнів про мальовничу спадщина Тараса Шевченка, прищеплювати любов до творчості Кобзаря, виховувати почуття прекрасного, патріотизм, вшанувати пам'ять Шевченка.
Науменко С. Дитинство. Тарас Григорович Шевченко народився 9 березня 1814 року в селі Моринці Звенигородського повіту Київської губернії. Згодом Шевченко переїхали в Кирилівки. Пізніше, 1843 року Шевченко намалював свій будинок. Влітку тисяча вісімсот двадцять-три померла Тарасова мати - ще досить молодий, 40-річної. Весною 1825 захворів і помер батько Тараса, і хлопцеві довелося перебиратися в дьяковской будинку-школи за школяра-побігеньках, тобто школяра, відпрацьовував свою науку, наймітуючи в учителя. У 1828 році успадкував Моринці, Кирилівку і сусідні села Павло Енгельгардт, офіцер, ад'ютант віленського генерал-губернатора. Тараса взяли за кухарчука в панську пекарню, а потім - за козачка в панські покої. У березні 1 829 кріпосної обоз вирушив через Київ в родовий маєток в Смоленській, а звідти - у Вільно, місця служби пана, куди прибув у вересні. У списку дворових, складеним керівником Ольшанського маєтку проти прізвища Шевченко стояло: «Придатний на кімнатного живописця» . У лютого 1831 Павло Енгельгардт прибув до Петербурга.
Горін Д. Портрет Жуковського.    Важливою подією в житті молодого кріпака стало знайомство з художником Іваном Сошенко і з українським письменником Євгеном Гребінкою, які перейнялися сумним становищем юнаки. На початку 1837 Сошенко представив Шевченко секретарю Академії мистецтв Василь Григорович, познайомив його з учнем прославленого художника Карла Брюллова Аполлоном Мокрицьким, який дуже турбувався перед своїм метром по обдарованого кріпака, зацікавив Брюллова Шевченковими віршами, і той взявся звільнити талановитого юнака. Він залучив до цієї справи російського поета Василя Жуковського, художника Олексія Венеціанова. Брюллов написав портрет Жуковського, щоб зібрати гроші на викуп Шевченка. Венеціанов домігся від Енгельгардта згоди відпустити Шевченка, хоча і за нечувано високу ціну - дві тисячі п'ятсот рублів. Потрібна сума була сплачена Енгельгардта 22 квітня 1838. 25 квітня Василь Жуковський вручив Шевченко відпускну.
Прічіській К. Циганка-ворожка . У травні 1838, завдяки клопотанню Карла Брюллова, Шевченко вступає до Академії мистецтв вільним учнем класу Брюллова. Навчання в Академії в цілому тривало шість років. Шевченко ж було прийнято відразу в четвертий клас - гіпсових фігур. Він захоплено і наполегливо вивчає анатомію і фізіологію, малюнок, мистецтвознавчі та історичні праці, читав твори художньої літератури.
У 1839 році Шевченко отримав срібну медаль за малюнок з натури, в наступному - другу за картину з натури «Хлопчик-жебрак, дає хліб собаці» (1840), ще через рік - третю за картину «Циганка-ворожка ».
Охріменко В. «Катерина» Полотно "Катерина" написано на сюжет однойменної власної поеми, створеної чотирма роками раніше. Картина відображає епізод розставання селянської дівчини Катерини з офіцером, спокусив її і кинув. Зміст драматичний, і художник з великим тактом розкриває цей драматизм, не переступаючи межу, за якою краса втрачає свою велич. Даль степу така принадна, а небо над ним таке нескінченно синє, а сонце півдня таке гаряче, і боса селянка в красивому дівочому вбранні виступає з грацією, гідною подиву і захоплення. Катерина стає так, як Марія в "Сікстинської мадонни» Рафаеля, - багатозначна аналогія! Художник не засуджує падіння героїні, для нього залишається незаперечним її висока людська гідність, духовна краса і святість почуттів.
Хлус М. Портрет Шаповала .Під час перебування в Україні Шевченко написав цілий ряд живописних портретів української дворянської інтелігенції. До них відноситься і «Портрет Шаповала".
"Портрет Шаповала" майстерно закомпоновано в овальний формат, ніякі аксесуари не відволікають увагу від особи. Воно ліпиться енергійними ударами кисті, малюнок всього абрису, красивих очей, тонкого носа, усміхнених вуст відзначається упевненістю і вишуканістю. Реалістично зображуючи молоду жінку, Шевченко шукає і знаходить в ній риси ідеального.
Завдяки високому людському ідеалу, з якого виходив художник у ставленні до своїх героїв, в його творчості і дворянка Маєвська, і селянка Катерина - як рідні сестри, хоча в житті вони знаходяться на різних соціальних полюсах суспільства.
Синьоокий І. "Селянська родина" - це не уривок з життя конкретного сільській сім'ї, а узагальнення образу сім'ї, її внутрішня сутність.Не маючи своєї сім'ї, Шевченко бачив у ній вершину людських взаємин, теплоту і захист .  «Садок вишневий коло хати ..» вірш Шевченка читає Дорошин Олег
Зуй Д. Автопортрет (папір, туш), намальований в Яготині 23 -26 вересня 1843 і подарований Варварі Рєпніної разом з рукописом поеми «Тризна» , зображує Шевченка за роботою. Тут чітко передано уважне сприйняття молодим художником навколишнього життя. Портрет виконаний вільним, упевненим штрихом, близьким до манери малювання голкою на міді. Повернувшись в лютому 1844 року до Петербурга, Шевченко почав навчання в малювальних класах Академії мистецтв, працював над гравюрами для альбому «Мальовнича Україна». У квітні вийшли шість офортів: «У Києві», «Видубицький монастир», «Судна рада», «Старости», «Казка», «Дари в Чигирині 1649». Таким чином художник почав здійснювати давно задуманий намір представити світові Україну в її красивих пейзажах, народні звичаї, найбільш моментах історії. Навесні тисячі вісімсот сорок п'ять відбулася важлива подія в Шевченкове життя: завершився термін навчання Шевченко в Академії мистецтв. Рада Академії присвоїла йому звання некласного художника. Можна було залишити Петербург і виїхати
Розповідь про автопортрет Павлова Валентина
Переверзєва Х. Портрет Кейкуатової Портрет княгині Кейкуатової, написаний в 1847 році, дослідники називали вершиною портретного живопису Шевченко і одночасно його "лебединою піснею", адже посилання змусило художника відмовитися від роботи маслом. Зображення молодої української красуні передає внутрішній рух і комфортність, красу внутрішню і духовну.
Шпакова Л. Аральська експедиція   Навесні 1847 року Т. Шевченко заарештовують і засилають безстроково рядовим до першого Окремої Оренбурзького корпусу "під найсуворіший нагляд і з заборони писати й малювати". 11 травня 1848 почалася Аральської експедиція для дослідження берегів Аральського моря. Шевченко взяли в роті супроводу, але негласно - художником для "знімання видів Аралу". Незважаючи на труднощі походу, плавання, побуту, Шевченко відчував себе в експедиції, яка закінчилася в листопаді 1849 року, незрівнянно вільніше, ніж в Орської фортеці. Під час двох літніх плавань і зимівлі 1848-1849 років в фортах Раим і Кос-Арал він дуже багато малював і писав вірші. Цьому сприяла вільна атмосфера спільної роботи команди фахівців, досвідчених мандрівників, географів, моряків.Шевченко в цей період створив 200 малюнків і начерків, а також як художник виробив свій особливий, витончений реалістичний стиль.     
Григоренко М. Перші портрети в засланні Перший автопортрет (папір, олія), порушивши царську заборону писати і малювати, він намалював між 23 червня і 11 грудня 1847 року у Орської фортеці, як тільки туди прибув. Це портрет поета в солдатському мундирі і кашкеті-безкозирки. Важкі борошна вже наклали відбиток на обличчя Шевченка, на якому вражають широко розкриті, сповнені скорботи очі.
Перший автопортрет (папір, олія), порушивши царську заборону писати і малювати, він намалював між 23 червня і 11 грудня 1847 року у Орської фортеці, як тільки туди прибув. Це портрет поета в солдатському мундирі і кашкеті-безкозирки. Важкі борошна вже наклали відбиток на обличчя Шевченка, на якому вражають широко розкриті, сповнені скорботи очі.
Борисенко Л. Казахи Перебуваючи на засланні, Шевченко малює казахів, їхніх дітей, їх побут. Казахи вважають Шевченка своїм першим художником.
Генова К. Орська фортеця Творче життя Шевченка була перервана арештом 23 квітня 1850 в результаті доносу про заборону писати і малювати. Тому його відправили під найсуворіший нагляд в Орської фортеці. 5 вересня прийшло розпорядження перевести Шевченка до батальйону до Новопетровського укріплення над Каспійським морем, на півострові Мангишлак, строго стежачи, щоб він не смів писати і малювати.
У квітні 1853 до зміцнення прибув новий, більш лояльний комендант - майор Іраклій Усков з дружиною і сином Дмитром. І Шевченко, який дуже любив дітей, потягнувся до цієї сім'ї.
Черемісін Я. Після заслання Після смерті Миколи I Шевченко офіційно дозволили приїхати в столицю 5 березня 1858. Він знову побував на Україні.
Академія мистецтв відзначила наполегливе заняття Шевченко гравюрою, вибравши його на зборах 4 вересня 1860 академіком. Тарас Григорович вважав, що мистецтво гравюри має високе призначення - нести красу духовність в широкі суспільні кола.

Дорошин А. В кінці життя Самі портрети художник створив у кінці свого життя. Вони привертають невимушеній манерою виконання, глибокої психологічної проникливістю. «Минають дні, минають ночі ..» Читає Шпакова Людмила
Багина Н. Автопортрет Він увійшов в світ мистецтва художником. Завдяки художньому таланту він отримав свободу від кріпацтва. Але навіть коли до Тараса прийшла велика поетична слава, його земляк і перший наставник по живопису в Петербурзі Іван Сошенко переконливо стверджував: "Якби він покинув свої вірші, то був би ще більшим художником, ніж поетом". Шевченко - художник самостійний і глибоко національний. Його твори часто порівнюють з роботами Альбрехта Дюрера, Рембрандта, Ореста Кіпренського, з японською гравюрою. Шевченко - один з найбільших майстрів XIX століття.
 Мельников В. Висновок   Син кріпака, Шевченко став не тільки художником, академіком Санкт-Петербурзької Академії мистецтв, а й особистістю-універсалом. Його живопис і графіка - витончений світ, який мало схожий на життя, прожите Шевченко (з сорока семи років якого тільки тринадцять доводиться на життя вільного громадянина). Однак це світ суто Шевченківський, який ввібрав суть його життя, зазначеного присутністю Долі і пронизаного прагненням до Краси.
 відео "Умер поет..
                                                      
                                                         відео "Малярство Кобзаря"
Фотозвіт заходу












Немає коментарів:

Дописати коментар